Έρευνα σε νοικοκυριά έδειξε ότι φοβούνται για την οικονομική τους κατάσταση το επόμενο εξάμηνο

33
0
()

Σε… καραντίνα θα μείνουν τα νοικοκυριά ακόμα και μετά την άρση των μέτρων, καθώς η μείωση των εισοδημάτων που υφίστανται ή αναμένουν, τους αναγκάζουν να βάλουν… μαχαίρι στις διακοπές και τη διασκέδασή τους.

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η εταιρία συμβούλων Synergon Partners την εβδομάδα 13-18 Απριλίου, το 66% των Ελλήνων ανησυχεί ή φοβάται για την οικονομική του κατάσταση τους επόμενους έξι μήνες.

Από αυτούς, μόλις το 3% έχει χάσει ήδη την εργασία του, το 17% έχει κάνει ενέργειες για την ένταξη σε μέτρα στήριξης και ένα επιπλέον 27% δεν έχει ενταχθεί μεν σε κάποιο μέτρο, αλλά έχει υποστεί σημαντική μείωση εισοδήματος από εργασία.

Αντίθετα, το 42% δηλώνει ότι δεν έχει επηρεαστεί προς το παρόν το εισόδημά του.

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδόν πέντε στους δέκα (49%) εκτιμούν ότι έρχεται μακρά ύφεση, η οποία θα διαρκέσει για περισσότερους από 12 μήνες, ενώ το 38% θεωρεί ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας θα διαρκέσουν 6-12 μήνες και θα ακολουθήσει μέτρια ανάπτυξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Δικογραφία για βαριά αδικήματα εις βάρος 35 μελών Μ.Κ.Ο.. Περίπου 830 αιτούντες άσυλο στο Λαύριο

Μαχαίρι…

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 88% των νοικοκυριών προτίθεται να προχωρήσει σε μικρές (30%), μέτριες (34%) ή σημαντικές (24%) περικοπές στις τακτικές του δαπάνες, ενώ το 12% δηλώνει ότι δεν προτίθεται να αλλάξει καθόλου τα τακτικά του έξοδα. Πάντως, κανείς δεν προβλέπει αύξηση κατανάλωσης και δαπανών.

ΤΙ ΘΑ ΚΟΨΟΥΜΕ…

78% διακοπές και ταξίδια
67% διασκέδαση
51% ρούχα και προσωπική φροντίδα
18% δόσεις δανείων/καρτών
13% πληρωμές λογαριασμών κοινής ωφελείας
12% καταβολές ασφαλίστρων

Οι πρώτες συνήθειες που θα κόψουν οι Eλληνες είναι τα ταξίδια και η διασκέδαση, εκτίμηση που συνδέεται με την περιρρέουσα αίσθηση ότι θα παραμείνουν περιορισμοί στις μετακινήσεις και αρκετά ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν καν.

Ετσι, το 78% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι προτίθεται να κόψει δαπάνες διακοπών και ταξιδιών, το 67% έξοδα διασκέδασης και ακολουθούν οι δαπάνες για ρούχα και προσωπική φροντίδα σε ποσοστό 51%. Αντίθετα, μόλις το 18% δηλώνει ότι θα βάλει «μαχαίρι» σε δαπάνες για δόσεις δανείων/καρτών, το 13% προτίθεται να περικόψει τις πληρωμές λογαριασμών κοινής ωφελείας και το 12% τις καταβολές ασφαλίστρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για αύξηση των κλινών Μ.Ε.Θ.

Τέλος, η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων στην έρευνα της Synergon συμφωνεί με τη διαπίστωση ότι η πανδημία θα επιφέρει πολλές αλλαγές. Το 88% θεωρεί ότι μετά τον Covid-19 πολλά πράγματα θα είναι διαφορετικά στον κόσμο, ενώ ένα 75% δηλώνει ότι θα αλλάξουν οι προσωπικές του συνήθειες.

eleftherostypos.gr

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ