Έξαρση των ιώσεων. Τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο η μεγαλύτερη έξαρση της εποχικής γρίπης παράλληλα με Covid

164
0
(0)

Για τις ιώσεις που είναι σε έξαρση αλλά και τη γρίπη μίλησε σε τηλεοπτική της συνέντευξη την Τετάρτη (28/12) η Ματίνα Παγώνη τονίζοντας πως αυτές τις ημέρες πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί.

«Είναι η εποχή των ιώσεων» δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ενώ επεσήμανε ότι αναμένουμε έξαρση της γρίπης Ιανουάριο και Φεβρουάριο. «Επειδή συμπίπτει και η γρίπη και η νόσος Covid 19 και οι άλλες ιώσεις και ο συγκυτιακός ιός, λογικό είναι να προσέξουμε πολύ αυτές τις μέρες» δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Παράλληλα εστίασε στο πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός λέγοντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ότι δεν θέλουμε να πιεστεί το σύστημα υγείας, περάσαμε δύσκολες χρονιές και δεν θέλουμε να επαναληφθούν. «Νομίζω ότι πρέπει να κοιτάμε μπροστά και να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις με τα αντιικά φάρμακα, με τα πρωτόκολλα που έχουμε και τα εμβόλια τελείως διαφορετικά» είπε.

«Τα παιδιατρικά νοσοκομεία είχαν πολλά περιστατικά αυτές τις ημέρες»

«Αυτό που πρέπει να πω όμως είναι ότι και στην Αθήνα τα δύο παιδιατρικά, τα τρία μάλλον παιδιατρικά νοσοκομεία, αυτές τις μέρες είχαν πάρα πολλά παιδάκια και ανήμερα των Χριστουγέννων άλλωστε το δείξατε εσείς και σε εικόνες. Τα παιδάκια είχαν πυρετό, ανησύχησαν, οι γονείς τα πήγαιναν και γι’ αυτό υπήρχε αρκετή δουλειά για το νοσηλευτικό και ιατρικό στα παιδιατρικά νοσοκομεία, αλλά όχι μόνο εκεί. Είναι η εποχή των ιώσεων. Έχει ξεκινήσει λίγο νωρίτερα και για τα παιδιά και για τους μεγαλύτερους, ιδιαίτερα αυτούς που έχουν και υποκείμενα νοσήματα -οι άνω των 60- και έχουμε αρκετά περιστατικά» διαμήνυσε η Ματίνα Παγώνη.

«Η έξαρση της γρίπης θα είναι από αρχές Ιανουαρίου και τον Φεβρουάριο. Μπορεί να την είχαμε ξεχάσει για δύο χρόνια να είχαμε λίγα περιστατικά λόγω μάσκας και λόγω μέτρων αυστηρών που υπήρχαν. Τώρα όμως τα πράγματα αρχίζουν και φαίνονται και θα είμαστε όπως ήμασταν παλιά τα προηγούμενα χρόνια. Σημασία έχει ότι επειδή συμπίπτει και η γρίπη και η νόσος Covid 19 και οι άλλες ιώσεις και ο συγκυτιακός ιός, λογικό είναι να προσέξουμε πολύ αυτές τις μέρες.

Γι’ αυτό λοιπόν, όποιος έχει απλά συμπτώματα με το που ξεκινάνε, είτε είναι παιδί είτε είναι μεγάλος σε ηλικία, θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι. Δεν θα πρέπει να έρθει σε επαφή με τους συγγενείς. Ωραία είναι να βρεθούμε, να φάμε κλπ. όταν όμως έχεις τέτοια συμπτώματα μένεις στο σπίτι γιατί σίγουρα θα μεταδώσεις. Επιπλέον καλά είναι ένα τεστ να γίνεται πριν πάμε να επισκεφτούμε σπίτια συγγενών και φίλων, κορονοϊού και γρίπης» υπογράμμισε

Γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει να προσέξουμε να κάνουμε και ένα τεστ, ιδιαίτερα για τον κορονοϊό, γιατί αρχίζουμε και τον ξεχνάμε, αλλά ο κορονοϊός είναι εδώ, οι υποπαραλλαγές είναι εδώ και επειδή δεν δηλώνονται όλα τα κρούσματα που υπάρχουν, γιατί δεν είναι υποχρεωτικά πλέον να δηλώνεις, δεν ξέρουμε ακριβή αριθμό. Είναι αρκετά τα κρούσματα τα οποία δεν γνωρίζουμε. Επομένως, γρίπη, κορονοϊός, οι υπόλοιπες ιώσεις έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα και ακόμα για δύο μήνες μετά τις γιορτές θα έχουμε έξαρση ακόμα της γρίπης. Αυτό μην το ξεχνάτε οι μεγάλοι να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης αυτές τις μέρες, γιατί δεν έχουμε τον απαιτούμενο αριθμό που θα έπρεπε να πάνε να εμβολιαστούν. Δεν έχουν πάει. Και αυτό θέλω να το επισημάνω. Έχουν ξεχαστεί. Έχουν χαλαρώσουμε τις γιορτές. Και βέβαια και το επικαιροποιημένο οι άνω των 60 για τη νόσο Covid 19 όσοι δεν το έχουν κάνει. Σημασία έχει να διασκεδάσουμε, να βγούμε, αλλά όλα αυτά με μεγάλη προσοχή, με τεστ. Και βέβαια δεν κυκλοφορούμε αν ξεκινήσουμε να έχουμε απλά συμπτώματα».

Δραματικές γιορτές περνούν πολλές ελληνικές οικογένειες εξαιτίας της έξαρσης της γρίπης και του κοκτέιλ των εποχικών ιώσεων, που οδηγούν δεκάδες παιδιά στα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με επίμονο πυρετό ή βήχα, απόρροια -σε πολλές περιπτώσεις- σοβαρών μικροβιακών επιπλοκών.

Μαύρα Χριστούγεννα πέρασαν εκατοντάδες οικογένειες που βρέθηκαν στα νοσοκομεία Παίδων, καθώς τα παιδιά τους είχαν προσβληθεί από γρίπη, ή άλλες εποχικές ιώσεις (αναπνευστικούς εποχικούς ιούς όπως αδενοϊούς, ρινοϊούς, RSV κ.ά.).

Γεμάτες παιδιατρικές κλινικές, ταλαιπωρία και πολύωρες αναμονές στα Επείγοντα καταγράφουν, όμως, και πολλές ακόμη χώρες της Ευρώπης και κυρίως η Γερμανία, στην οποία οι υγειονομικές αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Η κατάσταση, όπως λένε, αναμένεται να επιδεινωθεί στις αργίες της Πρωτοχρονιάς.

Παραμονή Χριστουγέννων η αναμονή στο «Αγλαΐα Κυριακού» ξεπέρασε τις 8 ώρες, ενώ παιδιά που δεν πρόλαβαν να εξεταστούν μεταφέρθηκαν στην εφημερία του Παίδων «Αγία Σοφία».

Πρωτοφανής ήταν η προσέλευση παιδιών ακόμη και στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε στις ημέρες των αργιών και εξαιτίας των αδειών του υγειονομικού προσωπικού.

ΠΟΕΔΗΝ: Πάνω από 8 ώρες η αναμονή για εξέταση

«Ασφυξία» επικράτησε το Σάββατο (24/12) παραμονή Χριστουγέννων στο Νοσοκομείο “Αγλαϊα Κυριακού”. Η αναμονή γονιών και παιδιών για εξέταση ξεπέρασε τις 8 ώρες, ενώ -σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ)- από τα Επείγοντα πέρασαν περίπου 700 παιδιά.

Ήταν δε τόσο μεγάλη η προσέλευση, ώστε το πρωί των Χριστουγέννων (25/12) οπότε έληξε η εφημερία του νοσοκομείου, τα παιδιά που δεν πρόλαβαν να εξεταστούν μεταφέρθηκαν στο διπλανό παιδιατρικό νοσοκομείο «Η Αγία Σοφία», το οποίο μόλις είχε ξεκινήσει την εφημερία του.

Ανήμερα τα Χριστούγεννα (Κυριακή 25/12) και δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων (Δευτέρα 26/12), προσήλθαν για εξέταση 700 παιδιά μόνο στο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Η αναμονή ξεπερνούσε τις πέντε ώρες.

Σε μια πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του νοσοκομείο προσέλευση παιδιών, τη Δευτέρα (26/12) στο Παίδων Πεντέλης που εφημέρευε, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, προσήλθαν 400 παιδιά και η αναμονή ξεπέρασε τις δύο ώρες.

Μεγάλος αριθμός προσελεύσεων στα ΤΕΠ, μικρός αριθμός εισαγωγών

Παρά τον τεράστιο όγκο προσέλευσης περιστατικών στα νοσοκομεία Παίδων, ήταν ελάχιστες οι εισαγωγές για νοσηλεία. Από τα 700 παιδιά που βρέθηκαν στα ΤΕΠ του «Αγία Σοφία» περίπου τα 60 εισήχθησαν για νοσηλεία.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, ο μικρός αριθμός εισαγωγών σε σχέση με τα εξεταζόμενα παιδιά στα επείγοντα δείχνει την απουσία πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

«Ταλαιπωρία υφίστανται τα παιδάκια στα παιδιατρικά νοσοκομεία χωρίς λόγο. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη λειτουργεί με ωράριο τραπεζών. Εάν οι πρωτοβάθμιες μονάδες διέθεταν παιδιάτρους η ταλαιπωρία των παιδιών θα ήταν πολύ μικρότερη. Αναδεικνύεται επίσης η έλλειψη ιατρών και νοσηλευτών στα παιδιατρικά νοσοκομεία και η αναγκαιότητα ενίσχυσης τους. Εάν υπήρχαν περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτές θα λειτουργούσαν περισσότερα ιατρεία στα επείγοντα των εφημερευόντων και η ταλαιπωρία των παιδιών θα ήταν μικρότερη», καταλήγει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Θεσσαλονίκη: Βούλιαξαν οι παιδιατρικές κλινικές

Η Θεσσαλονίκη δεν διαθέτει παιδιατρικά Νοσοκομεία, όπως η Αθήνα. Ωστόσο εκατοντάδες παιδιά μέσα στις γιορτές πέρασαν από τα Παιδιατρικά Επείγοντα και τις Παιδιατρικές Κλινικές των Νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου, Γεννηματάς και Ιπποκράτειο.

Τα παιδιά παρουσίαζαν κυρίως γρίπη και επιπλοκές μικροβιακών ιώσεων, όπως βρογχιολίτιδα και πνευμονία. Κάποια νοσηλεύθηκαν και με κορονοϊό. Έτσι σημειώθηκε σημαντική αύξηση στις εισαγωγές, αν και δεν αναπτύχθηκαν ράντζα, όπως στα νοσοκομεία της Αθήνας.

Αναλυτικά, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ:

ΑΧΕΠΑ: Στην παιδιατρική κλινική 32 κλινών, νοσηλεύονται περίπου 30 παιδιά με βρογχιολίτιδα, πνευμονία, γρίπη, κορονοϊό. Ενδεικτικά σε κάθε εφημερία προσέρχονται περίπου 120 παιδιά για εξέταση και εισάγονται περίπου 20.

Παπαγεωργίου: Διαθέτει μία παιδιατρική κλινική 35 κλινών. Στις εφημερίες προσέρχονται περί των 110 παιδιά κυρίως με ιώσεις (βρογχιολίτιδα, πνευμονία, γρίπη, κορονοϊό και εισάγονται περί τα 20 παιδάκια με σοβαρότερα συμπτώματα. Τα νοσηλευόμενα παιδιά είναι 30 με 35. Δεν υπάρχουν ράντζα.

Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: Διαθέτει δύο παιδιατρικές κλινικές των 32 κλινών η κάθε μία. Προσέρχονται στις εφημερίες περί τα 120 παιδιά κυρίως από ιώσεις. Πριν την έξαρση προσέρχονταν 80 παιδιά. Εισάγονται περί τα 20 παιδιά. Τα περισσότερα με τις εν λόγω ιώσεις. Δεν υπάρχουν ράντζα.

Γεννηματάς Θεσσαλονίκης: Υπάρχει μία παιδιατρική κλινική 34 κλινών. Προσέρχονται στις εφημερίες περί τα 90 παιδιά κυρίως με βρογχιολίτιδα, κορονοϊό, πνευμονίες, γρίπη. Εισάγονται περί τα 10 και νοσηλεύονται λιγότερα των 30 παιδιών.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Αριθμός ψήφων: 0

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ