Έγκριση από το FDA για κρέας από κοτόπουλο και μοσχάρι που παρασκευάστηκε τεχνητά από κύτταρα ζώων

27
0
()

Την έγκρισή της για πρώτη φορά έδωσε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), για την κυκλοφορία στην αγορά ενός προϊόντος κρέατος πουλερικών, που έχει αναπτυχθεί με εργαστηριακές μεθόδους και προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση.

Πρόκειται για κρέας κοτόπουλου που έχει καλλιεργηθεί εργαστηριακά, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη κύτταρα από ζωντανά ζώα.

Το προϊόν παράγεται από την εταιρεία Upside Foods, η οποία χρησιμοποιεί τα ζωικά κύτταρα για να παράγει κρέας μέσα σε δεξαμενές βιοαντιδραστήρων από ανοξείδωτο χάλυβα. Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2015 με έδρα το Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας και έχει ήδη κάνει επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, διαβεβαίωσε ότι το προϊόν της είναι ασφαλές για τους ανθρώπους και ο FDA συναίνεσε.

«Ο κόσμος βιώνει μια διατροφική επανάσταση και ο FDA δεσμεύεται να υποστηρίξει την καινοτομία στην προμήθεια τροφής», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση στελεχών της αρμόδιας εποπτικής αρχής. Προτού πάντως το εργαστηριακό κρέας βγει στην αγορά, πρέπει να δοθεί έγκριση από την υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων Food Service and Inspection Service του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Κοτόπουλο εργαστηριακής προέλευσης σερβιρίστηκε στους συμμετέχοντες στη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. Μια ένδειξη ότι αυξάνεται η ζήτηση για εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με το κρέας της κτηνοτροφίας που έχει σημαντικές επιπτώσεις για την κλιματική αλλαγή, λόγω των πολλών εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου» που εκλύονται στην παραγωγική αλυσίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Παραίτηση μελών Δ.Σ. δομής για άτομα με αναπηρία μετά την απόκρυψη 2 θανάτων περιθαλπόμενων ΑΜΕΑ

Η δημιουργία κρέατος σε εργαστηριακές συνθήκες υπόσχεται μια ηθική αλλά και οικολογική επανάσταση αφού δεν θα χρειάζεται να σκοτώνουμε ζώα και παράλληλα θα σταματήσει η βιομηχανία της κτηνοτροφίας να αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη.

Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται συνεχώς μέθοδοι δημιουργίας κρέατος στο εργαστήριο με την καλλιέργεια κυττάρων από ένα μικρό δείγμα που έχει ληφθεί ανώδυνα από κάποιο ζώο. Έχουν παρουσιαστεί διαφόρων ειδών προϊόντα κρέατος από μπριζόλες και μπιφτέκια μέχρι μπέικον. Οι πρώτες απόπειρες δεν είχαν ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα όσον αφορά την όψη, την υφή και τη γεύση αλλά όσο περνούσε ο καιρός οι μέθοδοι δημιουργίας βελτιώνονταν και κάθε νέο τεχνητό κρέας που κάνει την εμφάνιση του πλησιάζει ολοένα και πιο κοντά στο φυσικό.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ στη Βρετανία ανέπτυξαν μια βιοτεχνολογία δημιουργίας τεχνητού κρέατος και όπως συμβαίνει συχνά σε ανάλογες περιπτώσεις το πανεπιστήμιο ίδρυσε μια εταιρεία για να αξιοποιηθεί εμπορικά αυτή η τεχνολογία. Η εταιρεία που ονομάζεται 3D Bio-Tissues ανακοίνωσε ότι με την τεχνολογία της δημιουργήθηκε ένα μοσχαρίσιο φιλέτο. Σύμφωνα με την εταιρεία το φιλέτο αυτό έχει την ίδια όψη, υφή και γεύση με το φυσικό και μάλιστα όταν μαγειρεύεται στο τηγάνι καραμελώνει ακόμη καλύτερα.

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων(FDA) έδωσε για πρώτη φορά την έγκρισή της για την κυκλοφορία στην αγορά ενός προϊόντος κρέατος πουλερικών, που έχει αναπτυχθεί με εργαστηριακές μεθόδους και προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση. Πρόκειται για κρέας κοτόπουλου που έχει καλλιεργηθεί εργαστηριακά, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη κύτταρα από ζωντανά ζώα. Το προϊόν παράγεται από την εταιρεία Upside Foods, η οποία χρησιμοποιεί τα ζωικά κύτταρα για να παράγει κρέας μέσα σε δεξαμενές βιοαντιδραστήρων από ανοξείδωτο χάλυβα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ανακοινώθηκε πρόγραμμα δωρεάν προληπτικού ελέγχου για καρκίνο του τραχήλου και του παχέως εντέρου

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τεχνητό κρέας δεν μπορεί ακόμη να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες και η τιμή του για διαφόρους λόγους είναι υψηλή αλλά η συνεχώς αναπτυσσόμενη βιομηχανία τεχνητού κρέατος βρίσκει λύσεις ώστε να υπάρχει αυξημένη παραγωγή αλλά και οι τιμές των προϊόντων να είναι ανταγωνιστικές με αυτές των προϊόντων φυσικού κρέατος.

Επίσης όπως είναι ευνόητο η μετάβαση στο τεχνητό κρέας δεν θα είναι εύκολη αφού η παγκόσμια βιομηχανία κτηνοτροφίας και παραγωγή κρέατος απασχολεί εκατοντάδες εκατ. εργαζομένους και ο τζίρος της αναμένεται να ξεπεράσει το ένα τρισ. δολάρια το 2022. Επίσης υπάρχουν τοπικές κοινότητες που στηρίζουν την επιβίωση τους στην κτηνοτροφία και θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη τι θα συμβεί με αυτές αν η ανθρωπότητα αποφασίσει να αντικαταστήσει στη διατροφή της το φυσικό με το τεχνητό κρέας.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ