Άντεξε η Σάμος, 8 τραυματίες στο Βαθύ και 3 στο Καρλόβασι, σοβαρές ζημιές σε κτίρια. Αναθεώρηση στα 7 ρίχτερ

52
0
()

Άντεξε η Σάμος, 8 τραυματίες στο Βαθύ και

3 στο Καρλόβασι,

σοβαρές ζημιές σε κτίρια.

Βγήκε η θάλασσα στη στεριά

Σοβαρές ζημιές σε κτίρια και στο οδικό δίκτυο της Σάμου, αλλά και τραυματισμοί πολιτών, προκλήθηκαν από τον ισχυρό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ στο Αιγαίο.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα 19 χιλιόμετρα βόρεια βορειοδυτικά της Σάμου, το εστιακό βάθος του στα 10 χιλιόμετρα και ήταν καταστροφικός κυρίως στη γειτονική Τουρκία.

Στη Σάμο 8 άτομα παραμένουν στο νοσοκομείο της Σάμου με ορθοπεδικά τραύματα και δεν κινδυνεύει η ζωή τους. Σημειώθηκαν και άλλοι τραυματισμοί πιο ελαφριοί που αντιμετωπίστηκαν.

Στο Καρλόβασι υπάρχουν 3 τραυματίες.

Δεν υπάρχει καμία κατάρρευση κτιρίου αλλά μόνο ζημιές σε κτίσματα, ενώ δεν υπήρξε καμία κλήση για απεγκλωβισμό πολιτών, δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Παλαιά κτίρια έχουν υποστεί ζημιές στο Καρλόβασι και στο Βαθυ της Σάμου, και κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο του νησιού.

Στο Βαθύ σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα μετά το σεισμό λόγω μικρών τσουνάμι.

“Υπάρχει ένα τρίτο τσουνάμι, έχει πλημμυρίσει όλη η πόλη στο Βαθύ», δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Σάμου, Σταμάτης Φιλίππης. Πρόσθεσε ότι κατά το πρώτο τσουνάμι προκλήθηκαν πολλές ζημιές καθώς ήταν ανοιχτά όλα τα καταστήματα και πως αυτή την ώρα ο κόσμος έχει κατευθυνθεί σε υψηλότερα σημεία του νησιού.

Άντεξε η Σάμος, 8 τραυματίες στο Βαθύ και

3 στο Καρλόβασι,

σοβαρές ζημιές σε κτίρια.

Βγήκε η θάλασσα στη στεριά

Ειδοποίηση στους κατοίκους

Εστάλησαν δύο ειδοποιήσεις μέσω του συστήματος 112, το ένα προς όλους τους κατοίκους του βορειοανατολικού Αιγαίου και το δεύτερο μόνο στους κατοίκους της Σάμου. Καλούνται οι πολίτες να μένουν μακριά από την παραλία και να απομακρινθούν από κτίρια για τον κίνδυνο μεγάλων μετασεισμών.

Η σεισμική ακολουθία θα είναι μεγάλη κατά το επόμενο 48ωρο και την επόμενη εβδομάδα, προειδοποίησε ο Κώστας Παπαζάχος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Τόνισε ότι αν και μικρότερου μεγέθους οι μετασεισμοί μπορεί να έχουν επίσης σοβαρές επιπτώσεις στην περιοχή της Σάμου.

Κυβερνητικό κλιμάκιο εσπευσμένα στη Σάμο

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς μεταβαίνει εσπευσμένα για τη Σάμο προκειμένου να ενημερωθεί από κοντά για τις συνέπειες του μεγάλου σεισμού και να συντονίσει τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού που έχει τεθεί σε πλήρη επιφυλακή για την αντιμετώπιση των ζημιών και τη λήψη μέτρων για το ενδεχόμενο μεγάλων μετασεισμών. Ο υφυπουργός θα μεταβεί στη Σάμο με ελικόπτερο και θα συνοδεύεται από κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας και της ΕΜΑΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Έρχεται έξτρα ενισχυμένο πρόγραμμα 350.000 - 400.000 voucher Κοινωνικού Τουρισμού αξίας 30 εκατ. ευρώ

Ειδικά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα μεταβούν στη Σάμο τις επόμενες ώρες. Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών τα ειδικά κλιμάκια του υπουργείου είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να μεταβούν στη Σάμο για την καταγραφή των ζημιών και τον έλεγχο των κτιρίων μέσα στις επόμενες ώρες.

Επίσης, στη Σάμο μεταβαίνουν διασώστες του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ και ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ Χρήστος Ροϊλός.

Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί οι στρατιωτικές δυνάμεις στη Σάμο και τη Χίο μετά την πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,7 Ρίχτερ που χτύπησε την περιοχή του Βορείου Αιγαίου λίγο πριν τις δύο το μεσημέρι.

Από τις πρώτες καταγραφές, φαίνεται ότι οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Σάμο δεν έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές. Από τους πρώτους οπτικούς ελέγχους έχουν εντοπιστεί κάποιες ρωγμές σε στρατιωτικά οικήματα στο νησί, οι οποίες ωστόσο δεν εμπνέουν ανησυχία.

Από τις μέχρι στιγμής αναφορές φαίνεται ότι ο ισχυρός σεισμός μεγέθους σχεδόν 7 Ρίχτερ δεν προκάλεσε ζημιές στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και στη Χίο. Το ίδιο συμβαίνει και με τα μικρότερα νησιά κοντά στην Χίο και την Σάμο, βόρεια-βορειοδυτικά της οποίας εντοπίζεται το επίκεντρο του σεισμού.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στην Σάμο και την Χίο έχουν τεθεί σε καθεστώς ετοιμότητας διά παν ενδεχόμενο, τόσο για να αντιμετωπιστούν προβλήματα από πιθανούς μετασεισμούς όσο και για να παρασχεθεί συνδρομή σε όποια περίπτωση μπορεί να απαιτηθεί.

«Η Σάμος άντεξε. Κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στο νησί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων», αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Ενημερώνομαι διαρκώς για την κατάσταση και καλώ τους κατοίκους να βρίσκονται σε εγρήγορση όσο διαρκεί η μετασεισμική δραστηριότητα», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι οι ανακοινώσεις σχετικά με την πανδημία θα γίνουν αύριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Προκλητικός ο Τούρκος υφυπουργός εξωτερικών σε διήμερη επίσκεψη. Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων βλέπουν στο μεταναστευτικό

Το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους πολίτες για το δεύτερο κύμα της πανδημίας και τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας είχε προγραμματιστεί για σήμερα, στις 3 μ.μ. αλλά αναβλήθηκε λόγω του σεισμού.

Υπενθυμίζεται πως ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού και να αποτραπεί ένα γενικό lockdown, είναι η μείωση του ωραρίου της εστίασης στις «πορτοκαλί» περιοχές έως τις 9 ή τις 10 το βράδυ και η απαγόρευση κυκλοφορίας μία ώρα μετά.

Άντεξε η Σάμος, 8 τραυματίες στο Βαθύ και

3 στο Καρλόβασι,

σοβαρές ζημιές σε κτίρια.

Βγήκε η θάλασσα στη στεριά

Αναθεώρηση του μεγέθους του σεισμού στα 7 ρίχτερ

Ως πολύ ισχυρή δόνηση μεγέθους 7 Ρίχτερ αναθεώρησε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο, τον ισχυρό σεισμό που ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα.

Είχαν προηγηθεί δύο μικρότεροι σεισμοί πριν από τον κύριο, με επίκεντρο την Σάμο και την Ανατολική Τουρκία, ο πρώτος εντάσεως 4.6 Ρίχτερ και ο δεύτερος 4.1 Ρίχτερ.

Mέσα σε λιγότερο από μία ώρα έχουν γίνει τουλάχιστον εννιά μετασεισμοί, εκ των οποίων ο ισχυρότερος προσδιορίστηκε στα 4,9 Ρίχτερ.

Η ισχυρή δόνηση σημειώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, τρομοκρατώντας τους κατοίκους της Σάμου και των γύρω περιοχών, ενώ έγινε αισθητή στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Ήδη οι σεισμολόγοι έχουν προειδοποιήσει πως τις επόμενες εβδομάδες θα σημειωθεί έντονη μετασεισμική ακολουθία. 

Τουρκία 4 νεκροί 120 τραυματίες

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στο Αιγαίο και 120 τραυματίστηκαν, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο TRT, επικαλούμενο την τουρκική αρχή διαχείρισης καταστροφών.

Σοκαριστικές εικόνες αποτυπώνονται σε βίντεο που αναρτώνται στα social media από τη Σμύρνη. Σε πολυκατοικία που έχει καταρρεύσει και υπάρχουν εγκλωβισμένοι, ακούγονται φωνές μέσα από τα συντρίμμια, την ώρα που ένα άτομο φωνάζει «αν υπάρχει κανείς εδώ;». Οι εικόνες προκαλούν σοκ.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ