Άγνωστο πότε θα γίνει η Γ’ φάση αναπληρωτών αν δεν δοθούν οι επιπλέον πιστώσεις

1042
Δείτε όλες τις ειδήσεις του porto-rafti.gr και στο TWITTER κάντε κλικ στον σύνδεσμο: twitter.com/GrRafti
5
(3)

Προσλήψεις αναπληρωτών

Βρισκόμαστε ένα μήνα μετά το άνοιγμα των σχολείων και δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά κενά σε όλες τις δομές της εκπαίδευσης! Παρά τις προσλήψεις 30.243 αναπληρωτών σε όλη την εκπαίδευση (Α/θμια, Β/θμια, ΕΕΠ-ΕΒΠ), τα προβλήματα εξακολουθούν να είναι πολύ σοβαρά όχι μόνο στις νησιωτικές περιοχές αλλά και στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη!

Σχετικά με τα κενά στα σχολεία και τις προσλήψεις αναπληρωτώνμε σημερινές της δηλώσεις στην ΕΡΤ1 η κ. Ζαχαράκη υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ κινήθηκε ταχύτατα, έβαλε από τις 7 Ιουλίου σφιχτό χρονοδιάγραμμα στην ολοκλήρωση των υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών και στις 5 Σεπτεμβρίου έγινε η μεγάλη -μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά τη χαρακτήρισε- Α’ φάση προσλήψεων, η Β φάση έγινε την περασμένη Παρασκευή και τώρα γίνεται εκ νέου αποτύπωση των αναγκών προκειμένου να ακολουθήσει σύντομα η Γ φάση.

Ορισμένες παρατηρήσεις επί των δηλώσεων της κ. Υφυπουργού:

  • Κατά την Α. Φάση προσλήψεων αναπληρωτών που έγινε στις 5 Σεπτεμβρίου, από τις 20.558 προσλήψεις το 79% δόθηκε στην Πρωτοβάθμια (16.191) και το 21% (4.367) στη Δευτεροβάθμια! Με 1.078 προσλήψεις περισσότερες από το 2018 η Δευτεροβάθμια στη Γενική είχε 57 προσλήψεις λιγότερες! Στις περισσότερες περιοχές η κάλυψη των κενών θέσεων έγινε σε ποσοστά 30%-40%! Είχαν δηλωθεί περίπου 4600 κενά και καλύφθηκαν τα 1719. Είχαμε συνεπώς πάνω από 60% των αρχικών κενών να παραμένουν χωρίς κάλυψη!
  • Κατά τη Β΄ φάση που έγινε στις 29 Σεπτεμβρίου, είχαμε 5387 προσλήψεις σε όλη την εκπαίδευση. Εξ αυτών οι 3015 (56%) έγιναν στη Δευτεροβάθμια και 2372 (44%) στην Πρωτοβάθμια. Από τα 3800 δηλωθέντα κενά καλύφθηκαν τα 2014. Είχαμε δηλαδή μια κάλυψη των κενών κατά 53%! Από τα 1500 κενά της ΕΑΕ καλύφθηκαν τα 536 (κάλυψη 36%)! Και τέλος από τις 26.500 ώρες στα Μουσικά είχαμε 447 προσλήψεις εκ των οποίων 117 Αναπληρωτών μειωμένου Ωραρίου Στα Μουσικά Σχολεία συνεπώς καλύφθηκαν περίπου 9.400 ώρες και έμειναν ακάλυπτες 17.100 ώρες που αντιστοιχούν στο 65% των αρχικών κενών ωρών! Παράλληλα δεν έχουμε ακόμη προσλήψεις ωρομισθίων καθηγητών Χορού και Κινηματογράφου στα Καλλιτεχνικά Σχολεία.
  • Ένα μήνα μετά το άνοιγμα των σχολείων, δεν έχουμε ακόμη προσλήψεις αναπληρωτών στο πρόγραμμα για Μια νέα αρχή στα ΕΠΑΛ και στις Τάξεις Υποδοχής ΖΕΠ που αφορούν κυρίως την Προσφυγική Εκπαίδευση! Να υπενθυμίσουμε ότι την προηγούμενη σχολική χρονιά απασχολήθηκαν 450 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και 220 Ψυχολόγοι στο Πρόγραμμα για Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ, 50 σε ΔΥΕΠ και 290 περίπου σε Τάξεις Υποδοχής!
  • Αναμένονται το Νοέμβριο οι 1000 προσλήψεις αναπληρωτών για την Ενισχυτική Διδασκαλία στα Γυμνάσια
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Δύο ανήλικοι διέρρηξαν το κυλικείο σχολείου και έκλεψαν χρήματα και τρόφιμα

Προφανώς και με τα δεδομένα αυτά, η αναγκαιότητα Γ΄ φάσης προσλήψεων αναπληρωτών είναι άμεση και  επιτακτική! 

Ωστόσο θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το ταχύτερο δυνατόν αν έχουν εξασφαλιστεί οι 700 περίπου πιστώσεις από τις άδειες άνευ αποδοχών των εκπαιδευτικών και οι αναμενόμενες 1600 νέες πιστώσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. 

Σε αντίθετη περίπτωση είναι άγνωστο πότε θα γίνει η επόμενη φάση προσλήψεων! 

Είναι προφανές ότι με τα σημερινά δεδομένα ότι οι πιστώσεις αυτές δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τα κενά της Γενικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των Μουσικών Σχολείων, τα οποία ως γνωστόν χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τον Τακτικό Προϋπολογισμό και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων!

   Ορισμένα ενδεικτικά στοιχεία μαρτυρούν το μέγεθος του προβλήματος των ελλείψεων στις σχολικές μονάδες.  Στη Δυτική Αθήνα τα κενά ξεπερνούν τις 1700 ώρες σε όλες τις ειδικότητες. Στο Ηράκλειο ξεπερνούν τα 200 σε όλες τις δομές της Δευτεροβάθμιας, στο Λασίθι 45, στην Κεντρική Μακεδονία πάνω από 200 στη Γενική και 150 στην ΕΑΕ, στη Θεσσαλία 94 στη Γενική και 67 στην Ειδική Αγωγή, στην Ήπειρο 70 στη Γενική και 31 στην ΕΑΕ,  στη Λακωνία ξεπερνούν τα 40, στη Λέσβο 16 στη Γενική και 26 στην Ειδική, στην Ηλεία 38 στη Γενική και 13 στην Ειδική Αγωγή, στην Καβάλα πάνω από 25, στην Κορινθία πάνω από 50.Με τα δεδομένα αυτά έχουν χαθεί χιλιάδες διδακτικές ώρες από την αρχή της χρονιάς! Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς ζητούν πλέον το αυτονόητο: Άμεση κάλυψη των κενών για την στελέχωση των σχολείων τώρα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Καταγραφή κενών και πλεονασμάτων για μεταθέσεις εκπαιδευτικών

Νεκτάριος Κορδής

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Αριθμός ψήφων: 3

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ